Tânără consiliată de SERA ROMÂNIA pentru a evita sarcinile nedorite prin planning familial

MIHĂILESCU IONELA are 20 de ani și provine dintr-o relație legal constituită. Părinții sunt relativ tineri, mama - 38 de ani, iar tatăl - 44. Ionela mai are încă trei frați, din care doi locuiesc cu părinții, iar o soră este căsătorită și locuiește împreună cu familia în vecinătate.  Mihaileascu Ionela

Familia Ionelei locuiește într-o singură cameră din interiorul unei curți, curte unde locuiesc și părinții și cei doi frați ai săi în alte două camere.

Ionela locuiește în cămăruța sa de șase metri pătrați împreună cu concubinul și copilul lor, în vârstă de doi ani. Cei doi sunt împreună de patru ani, într-o relație foarte bună, bazată pe încredere și sprijin reciproc. Ionela spune că găsește înțelegere și comunicare la concubinul ei chiar mai mult decât la mama sa.

Dintotdeauna ea a fost preferata tatălui, iar sora sa, care locuiește în vecinătate, a avut o relație mai bună cu mama. Acest lucru a nemulțumit-o de-a lungul existenței sale, deoarece au fost lucruri pe care s-a sfiit totuși să le discute cu tatăl său și a simțit lipsa mamei ei în astfel de momente.

Tânăra comunică bine cu iubitul ei și se consultă constant în rezolvarea tuturor problemelor pe care le întâmpină. Una din aceste probleme a fost și o sarcină nedorită, în urmă cu trei ani. În urma discuțiilor dintre ei, de atunci, au ajuns la concluzia că nu au condiții încă să crească un copil și ca atare Ionela a făcut avort.

După nașterea primului copil, în urmă cu doi ani, cei doi au realizat că se descurcă foarte greu și, în consecință, Ionela a început să ia contraceptive, pentru a nu mai rămâne însărcinată din nou. Ea ar dori să-i ofere copilului său tot ce este mai bun, dar din cauză că veniturile lor sunt foarte mici și nesigure acest lucru nu este posibil.

Având în vedere că nu a reușit să termine decât școala primară, Ionela nu poate să se angajeze nici măcar la curățenia orașului și face doar munci ocazionale, în agricultură. Concubinul ei, de asemenea, lucrează doar ca zilier, cu toate că el are 10 clase, dar posibilitățile de angajare într-un oraș mic ca Hațeg sunt aproape inexistente.

În ciuda faptului că nivelul de cultură și educație este foarte redus în cadrul acestui cuplu, cei doi sunt conștienți de faptul că aducerea pe lume a unui copil implică foarte multe responsabilități și astfel doresc ca în continuare să folosească o metodă de contracepție. Acest lucru va fi însă dificil deoarece începând din septembrie 2012 alocația pentru copil va fi de doar 42 lei, acesta împlinind vârsta de doi ani.

În urma consilierii făcute de echipa SERA ROMÂNIA angajată pe proiectul de prevenire a sarcinii nedorite, Ionela s-a hotărât să beneficieze de o măsură contraceptivă.

Ea a fost însoțită la Cabinetului de Planning Familial din cadrul Spitalului "Alexandru Simionescu" din Hunedoara, unde a fost luată în evidență, primind pastile contraceptive Artizia pentru o perioadă de trei luni, urmând să fie monitorizată de echipa SERA ROMÂNIA din cadrul proiectului de prevenire a sarcinii nedorite.