samedi, 22 août 2015 14:55

Contribuţia SERA ROMÂNIA la scăderea numărului de copii instituţionalizaţi sub 60.000

Numărul de copii instituţionalizaţi în România a scăzut pentru prima oară sub 60.000, datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arătând că la sfârşitul lunii martie mai erau în sistemul de protecţie specială 58.149 de copii. 

Dintre aceştia, mai puţin de jumătate (21.355) se aflau în servicii de tip rezidenţial, iar 36.794 beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial. 

Aşa cum notează şi ANPDCA, reducerea intrării copiilor în sistemul de protecţie specială nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de părinţi (centre de zi, centre de recuperare, centre de consiliere, etc.) sau a celor de reintegrare în familie. 

În acest context, subliniem faptul că serviciile dezvoltate de SERA ROMANIA si interventia noastră în comunităţi locale dintre cele mai sărace au contribuit într-o mare măsură la reducerea numărului de copii care cresc departe de părinţii lor. 

Astfel, numai prin programul de reintegrare a copiilor în familie, pe care SERA ROMANIA l-a demarat în Vaslui, Dâmboviţa şi Braşov, peste 300 de copii, care au ajuns în sistemul de protecţei special din cauza sărăciei sau a neglijării, au revenit în familiile biologice, în care s-a intervenit în mod constant (financiar, medical, social). 

În judeţul Vaslui, unde a fost implementat prima oară acest program, 200 de copii au revenit în familii, iar alţi 190, care erau în risc major de abandon, au evitat instituţionalizarea după ce au devenit beneficiari ai programului de prevenire a abandonului. 

În prezent, programul de reintegrare continua în Dâmboviţa, unde 96 de copii au revenit deja acasă, dar şi în Braşov, unde am reuşit să readucem până acum în familii alţi 35 de copii. 

Credem că un impact major în reducerea numărului de copii instituţionalizaţi l-au avut şi cele 51 de centre de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi, pe care Fundaţia SERA ROMÂNIA le-a construit şi dotat în aproape toate judeţele ţării. 

”Este un progres evident față de situația copiilor instituționalizați din anii 90. Sistemul a trecut de la o logică instituțional – rezidențială (peste 100.000 de copii în 1997) la o logică a îngrijirii familiale, favorizând în ultimii ani reintegrarea familială. Fundația SERA ROMÂNIA a dezvoltat încă de la înființare programe de reintegrare familială și prevenire a abandonului, crezul nostru fiind că fiecare copil trebuie să crească într-o familie. Rămân încă deficitare, totuși, instrumentele de lucru și de finanțare ale autorităților locale în direcția reintegrării, iar îngrijorătoare rămâne durata medie de instituționalizare a copilului în România, care este de 6,5 ani. SERA rămâne fidelă principiului său de funcționare și va acompania în continuare serviciile autorităților publice locale de protecție a copilului în dezvoltarea de programe de reintegrare și prevenire cu componentă permanentă”, spune Bogdan Simion, Director Executiv al Fundației SERA ROMÂNIA.

Nos patenaires