lundi, 23 novembre 2015 07:10

Mesajul SERA ROMANIA de Ziua Universala a Drepturilor Copilului

Ziua Universală a Drepturilor Copilului (20 noiembrie) a fost marcata anul acesta de toate marile organizatii nonguvernamentale din protectia copilului, alaturi de autoritati si specialisti, in cadrul unui eveniment de amploare - Festivalul Drepturilor Copilului, organizat de FONC. Evenimentul a pus copilul in centru, iar mesajul SERA ROMANIA a fost un mesaj-manifest adresat tuturor parintilor.

Festivalul Drepturile Copilului 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ne nastem, crestem, traim, invatam sa fim parinti de la parintii nostril si uitam sa fim copii alaturi de copiii nostri, iar copii nostri invata sa fie parinti de la noi. Unii copii, tarziu in viata, devin parinti fara ca cineva sa ii fi invatat acest lucru. 

Suntem parinti mai buni sau mai rai pentru copiii nostri si adeseori ne consideram copiii ca fiind proprietatea noastra, bunul nostru de zi cu zi, cei asupra carora ne varsam fericirea si uneori amarul si neputinta. 

Uitam ca aceasta mica fiinta care ne poarta numele devine o alta fiinta, independenta de noi, egala cu noi, diferita de noi din momentul in care se naste. 

Credem ca daca suntem parintii copilului, acesta ne este obligat cu ceva toata viata. Este obligat sa ne asculte, este obligat sa ne iubeasca, este obligat sa se raporteze la noi si sa ne raporteze permanent, este obligat sa ne ingrijeasca. 

In fapt, ar trebui sa ii multumim copilului, din momentul in care se naste, ca exista in viata noastra, ca prin el viata noastra se imbogateste, ca datorita existentei lui reusim sa traim sentimente noi, ca prin el viata noastra merge mai departe. 

Ar trebui doar sa il ajutam sa creasca, ar trebui sa il consideram egalul nostru de cand se naste, ar trebui sa il ascultam in permanenta, sa luam in considerare tot ceea ce ne transmite si doar sa il sprijinim sa isi ia deciziile cele mai bune. 

Si toate acestea ar trebui sa se intample daca am fi intelepti pentru ca prin copii ne vorbeste viitorul asa cum noi suntem trecutul pentru copiii nostri."

Ziua Universală a Drepturilor Copilului a fost marcată în România si printr-un manifest al copiilor, adresat tuturor adulţilor şi transmis preşedintelui Klaus Iohannis, ministerelor, dar şi autorităţilor locale, semnat de peste 70.000 de copii. Ei spun că s-au făcut progrese în respectarea drepturilor lor, dar în continuare părerile lor sunt ignorate sau nici măcar nu sunt cerute, motiv pentru care cei mici au cerut adulţilor să îşi amintească de ce simţeau atunci când erau copii şi că şi ei îşi doreau să fie ascultaţi. "Nu avem drept de vot, nu suntem formaţi să conducem ţara, dar avem un drept fundamental, dreptul la opinie. Noi, adulţii de mâine, vom forma societatea viitorului, o versiune îmbunătăţită a unui motor ale cărui piese sunt proiectate şi fabricate astăzi în speranţa că va funcţiona mai bine decât cele de până acum. Părerile noastre sunt ignorate de multe ori de voi cu pretextul că suntem mici şi nu ştim ce vrem. Vrem să demonstrăm contrariul, să demonstrăm că ştim ce vrem, ştim de nu ne place, ştim cum vrem să schimbăm, suntem realişti şi conştienţi de situaţia actuală a ţări, de ce ne înconjoară. Tot ce trebuie să faceţi este să ne ascultaţi şi pe noi şi astfel nu ne veţi da o şansă doar nouă, ci şi copiilor care aţi fost odată şi care trăiesc în voi cu speranţa că vor schimba ceva când vor fi mari faţă de când au fost ei copii", se arată în manifestul care este adresat adulţilor. 

Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) organizează, până în 26 noiembrie, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Drepturilor Copilului. Acest eveniment îşi propune să sensibilizeze opinia publică asupra responsabilităţilor care revin tuturor membrilor societăţii civile româneşti în ceea ce priveşte respectarea, promovarea şi protecţia drepturilor copilului. 

Last modified on lundi, 23 novembre 2015 07:55

Nos patenaires