dimanche, 24 juillet 2016 12:33

Bogdan Simion la TVR1: Fiecare comunitate trebuie să aibă grijă de copiii ei, pentru că orice copil este mai mult decât preţios pentru această ţară

Directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMANIA şi preşedintele FONPC, Bogdan Simion, a fost invitat la postul naţional de televiziune pentru a discuta despre problemele sistemului de protecţie a copilului în contextul în care ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat că există suspiciuni de trafic cu minori din centre de plasament.

Bogdan Simion a subliniat că una dintre probleme constă în faptul că deşi există legi, acestea nu sunt întotdeauna aplicate.

„Apropo de prevenirea abuzurilor, în mod normal, la nivelul tututror comunităţilor, la nivelul tuturor primăriilor, ar trebui să existe serviciul public de asistenţă socială (SPAS), adică la fiecare primărie ar trebui să existe măcar un asistent social. Legea există din 2005, suntem în 2016 şi există rapoarte ale Ministerului Muncii care indică faptul că aceste servicii publice de asistenţă socială există în doar 60 la sută din primării. Cu siguranţă, nu ong-urile pot să facă treaba asta, cu siguranţă statul, cel care a dat legea, trebuie să îşi respecte propria lege şi aceşti asistenţi sociali trebuiesc angajaţi şi trebuie să existe acolo, pentru că dacă nu îi avem, nu are cine să semnaleze, iar reacţia comunităţii este aceea care este, adică nu este”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMANIA.

El a mai spus, referindu-se la calitatea serviciilor, că există o evaluare la nivelul întregii țări, apropo de sistemul de protecție a copilului, făcută de Ministerul Muncii în 2012-2013, care indică clar că direcţiile generale de asistenţă social şi protecţia copilului au un deficit mediu de 30% de personal specializat, că există direcții care funcționează cu 50% din personalul de specialitate, adică jumătate din oamenii care ar trebui angajați, iar aceste lucruri se întâmplă pentru că bugetele nu sunt alocate la nivelul standardelor stabilite de lege.

“Autoritățile stabilesc un standard de îngrijire şi în acelaşi timp dau nişte bani autorităților locale pentru îngrijire. Câtă vreme banii nu corespund standardelor pe care autoritățile le stabilesc, nu vom ajunge niciodată să avem serviciile pe care ni le dorim”, a mai spus Bogdan Simion.

Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că prevenirea este fundamental, la fel cum este şi dezvoltarea de servicii de asistență socială la nivelul cel mai mic în primărie.

“Statul trebuie să ajute autoritățile să facă acest lucru, iar comunitatea trebuie să aibă grijă de copiii ei. În 1990 aveam 5,9 milioane de copii, azi avem 3,8 milioane de copii cu o predicție spre 3,2 milioane de copii în curând. Orice copil este mai mult decât prețios pentru această țară”, a concluzionat directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMANIA.

Nos patenaires