Mama a cinci copii, agrestă de concubinul alcoolic, ajutată de echipa SERA România să evite sarcinile nedorite

Elena Capotă este, la 40 de ani, mama a cinci copii de doi, patru, şase, nouă şi respectiv 14 ani. Specialiştii SERA România au ajuns la ea în urma unei sesizări, făcută în cursul anului 2012 la DGASPC Buzău, prin care se semnala faptul că femeia a fost agresată fizic şi alungată de acasă de către concubinul care obişnuieşte să consume băuturi alcoolice.copiii Elenei Capota

Victima a fost protejată în Centrul Maternal Buzău până la clarificarea situaţiei, specialiştii stabilind că cei cinci copii provin dintr-o relaţie de concubinaj de 20 de ani, familia fiind unită, în ciuda unor dificultăţi de ordin material, dar existând uneori situaţii tensionate pe fondul consumului de alcool şi al neajunsurilor.

Cei şapte locuiesc într-o casă cu două camere mobilate modest, utilate cu aragaz şi frigider. Încălzirea locuinţei se face cu lemne, condiţiile de igienă fiind necorespunzătoare din cauza lipsei apei curente.

Veniturile familiei se compun din alocaţiile copiilor şi banii sau produsele obţinute de tată în urma prestării de munci ocazionale în comunitate, respectiv cărăuşie.

La momentul vizitei făcute de echipa SERA România, copiii erau acasă, sub supravegherea mamei care le pregătea masa, tatăl ocupându-se de treburile gospodăreşti în curte.

«În interiorul locuinţei era dezordine (paturile nefăcute, haine aruncate pe jos), dar mama a motivat că, fiind prea dimineaţă, întâi se ocupă de hrana copiilor, după care face şi ordine în casă », potrivit raportului întocmit în urma vizitei.

Din discuţiile purtate cu părinţii s-a identificat problema unor sarcini apărute şi nedorite pe parcursul relaţiei lor, cei doi fiind consiliaţi de echipa proiectului SERA ROMÂNIA.

Elena Capota copilDoamna Capotă a optat, în urma consilierii, pentru instituirea unei măsuri de prevenire a sarcinii nedorite, ea fiind transportată la maternitatea Buzău în vederea unui control ginecologic.

„După consultul ginecologic, medicul a constatat că beneficiara nu are probleme medicale, din punct de vedere ginecologic, motiv pentru care acesta, cu acordul pacientei, a decurs la aplicarea dispozitivului intrauterin (sterilet)”, se arată în raportul întocmit de echipa SERA România.

Beneficiara este în prezent monitorizată de către echipa proiectului de prevenire a sarcinii nedorite din trei în trei luni și anual este însoţită la medicul specialist pentru control medical ginecologic.