Vaslui: Familie cu cinci copii, care trăia într-un bordei de pământ, ajutată de Fundaţia SERA ROMÂNIA să aibă o casă

CAZ DE SUCCES. O familie cu cinci copii, cu vârste între 10 luni şi cinci ani, din comuna Bogdăniţa, judeţul Vaslui, trăia într-o locuinţă construită arhaic  - “bordei de pământ” – formată din ambalaje de carton, vălătuci, pungi de plastic, nisip, etc, acoperită cu paie.

Bordeiul supraaglomerat era într-un stadiu avansat de mizerie şi degradare, cu pături şi cartoane în loc de geamuri, fără utilităţi şi cu risc mare de intoxicaţie de la soba improvizată.

Cazul a fost semnalat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui în anul 2005, de către medicul de familie din comună şi de autorităţile locale, care cereau intervenţia pentru ajutorarea celor cinci copii.

„Trăind sub pământ”

Reprezentanţii DGASPC au constatat că minorii erau lipsiţi de condiţii minime de supravieţuire, fără a le fi asigurate nevoile de bază (hrană, căldură, îmbrăcăminte, apă, pat, mobilier, nevoi socio-afective), iar cazul a fost numit “Trăind sub pământ”.

Fraţii au beneficiat de măsură specială de protecţie la asistenţi maternali profesionişti până în anul 2012, când părinţii au făcut o cerere pentru reintegrarea a trei dintre cei cinci copii în familia naturală.

Cauzele care au stat la baza deciziei de instituţionalizare a copiilor au fost eliminate datorită sprijinului acordat de Fundaţia SERA ROMÂNIA în baza unui parteneriat cu DGASPC Vaslui.

Astfel, familia a beneficiat de materiale de construcţie, tâmplărie (uşi, geamuri), lemne pentru foc, mobilier, un porc, îmbrăcăminte, rechizite şi alimente. Părinţii au fost consiliaţi şi au reuşit să se reabiliteze, nu mai consumă băuturi alcoolice, sunt muncitori, îşi dau interesul pentru creşterea şi îngrijirea copiilor şi doresc revenirea lor în familie.

În cel mai scurt timp ei urmează să îşi finalizeze casa cu trei camere şi dependinţe, în care urmează să se mute întreaga familie.