Wednesday, 17 September 2014 10:59

Salutăm votul Parlamentului pentru interzicerea instituţionalizării copilului înainte de vârsta de 3 ani

Fundaţia SERA ROMÂNIA salută cu satisfacţie decizia Camerei Deputaţilor care a aprobat azi, în şedinţa plenului, ca şi cameră decizională, Legea pentru modificarea şi completarea art. 60 alin. (1) şi (2) din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Cu alte cuvinte Parlamentul a votat pentru interzicerea instituţionalizării copilului care beneficiază de măsură de protecţie specială înainte de vârsta de 3 ani, anterior interzicerea fiind făcută de la vârsta de 2 ani.

Plasamentul copilului până la vârsta de 3 ani poate fi făcut numai la familia extinsă, substitutivă sau la un asistent maternal profesionist. Acest amendament la Legea 272 a fost fundamentat în principal pe studiul Bucharest Early Intervention Project – BEIP administrat încă din anul 2000 de către Fundaţia SERA ROMÂNIA şi derulat de către Universităţile americane Harvard, Minnesota şi Tulane. Acest studiu a relevat în ultimele descoperiri suferinţe profunde la nivelul ataşamentului, modificări de IQ, de limbaj, de discernământ, de control al pulsiunilor şi de păstrare a amintirilor. Efectele negative ale instituţionalizării asupra dezvoltării copilului depind mai mult de vârsta la care copilul părăseşte instituţia şi mai puţin de perioada petrecută în instituţie. Copiii instituţionalizaţi de la naştere au modificări ireversibile la nivelul substanţei cenuşii din creier şi reversibile, dacă sunt plasaţi ulterior într-o familie, la nivelul substanţei albe.

Din experienţa mea, asistăm la un eveniment istoric, Parlamentul luând o decizie pe baza unor date ştiinţifice indubitabile şi nu emoţional sau partinic.

Această măsură, ca şi propunerea de reînfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, au fost făcute de fostul preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, Gabriela Coman, în două rânduri: în noiembrie 2013, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului şi a Conferinţei Institutului pentru Dezvoltarea Copilului, FONPC şi Fundatia SERA ROMÂNIA. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât aceste două propuneri ale societăţii civile s-au concretizat în mai puţin de un an de la exprimarea lor.

O singură nemulţumire pot să exprim, respectiv păstrarea în textul Legii 272, în continuare, a excepţiei care duce la instituţionalizarea copilului mai mic de 3 ani în situaţia în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependenţă de îngrijiri în servicii de tip rezidenţial specializate.

Sper ca şi această excepţie să fie abrogată în curând.

Bogdan Simion, director executiv Fundatia SERA ROMANIA

Informations