Wednesday, 21 January 2015 15:18

În 2015, statul trebuie să corecteze moștenirea pe care a lăsat-o Ceauşescu în 1970: să determine responsabilizarea părinţilor

Directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMÂNIA, Bogdan Simion, invitat marți, 20 ianuarie, la emisiunea “Probleme la zi”, difuzată de Radio România Actualităţi (RRA), a precizat că provocările statului în privinţa protecţiei copilului sunt aceleaşi din ultimii 18 ani, respectiv responsabilizarea părinţilor și întărirea legăturilor copilului cu părinții săi.

 

“În anul 1966, Nicolae Ceauşescu a semnat un decret care a interzis avortul şi principalele mijloace contraceptive. În doi ani de zile, în ’67 şi ’68, s-au născut 1,4 milioane de copii în România, adică de aproape patru ori mai mult decât o generație normală. Sunt generaţiile cele mai numeroase din istoria ţării.  În 1970, Ceauşescu a promulgat o lege pentru protecţia anumitor categorii de minori, care spunea părinţilor : ‹Dacă nu vă puteţi creşte copilul acasă, daţi-l statului și nu veți suferi nicio repercusiune!›. Astăzi, în 2015, la 18 ani de la abrogarea acelei legi (1997), dar și după 27 de ani de efecte ale acelei legi, încă ne luptăm cu destructurarea familiei și deresponsabilizarea părinţilor produse de acea lege comunistă lansată de Ceauşescu. În 27 de ani de acțiune a legii, părinţii, în special cei care au trăit în condiții defavorabile (sărăcie, deprivare, lipsa educației etc.), au fost deresponsabilizaţi. Cumva, statul va trebui să găsească modalități pentru responsabilizarea părinţilor și evitarea abandonului copiilor cu atâta ușurință”, a declarat Bogdan Simion.

Principala temă de discuţie a fost noua Strategie naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Referindu-se la acest document, el a subliniat că este pentru prima oară când se elaborează un astfel de document care face o analiză de situaţie extrem de bine documentată şi care spune lucrurilor pe nume.

„Este rar să vezi într-o strategie guvernamentală aşa ceva. De unde şi acele cifre pe care le spuneţi dumneavoastră, cifre alarmante pe care le cunoaştem toţi cei care lucrăm în sistem. Cu ocazia aceasta, salut îndrăzneala Guvernului de a face o asemenea radiografie şi a o pune într-o analiză de situaţie a strategiei. Ce trebuie să facem? O strategie poate să aibă obiective minunate, dar problema este dacă statul alocă resursele necesare pentru a ajunge să îndeplinească aceste obiective. Asta vom vedea până  în 2020. În mod normal, dacă şi-a luat angajamentul făcând o strategie, cu siguranţă va dori să o şi ducă la bun sfârşit”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei SERA ROMÂNIA.

În cadrul intervenţiei de la RRA, el a vorbit şi despre copiii aflaţi în risc, arătând că, de obicei, copiii din zona rurală sunt cei mai expuşi sărăciei, abandonului şcolar şi problemelor de sănătate, la fel şi minorităţile, mai ales minoritatea romă, care este şi mai mult expusă.

“Aceştia sunt factorii de risc principali, sunt populaţiile cele mai expuse. Dar, iarăşi, în momentul în care vorbim despre copii, toţi copiii sunt egali și prețioși. Important ar fi nu neapărat să avem zone de risc, ci să acţionăm pentru fiecare copil, deoarece, pentru România, deja fiecare copil devine din ce în ce mai preţios. Dacă anul trecut s-au născut doar 180.000 de copii, adică tot atâţia copii câți s-au născut în 1945, în primul an după razboi (trebuie să faceţi socoteala că o generaţie în mod normal era undeva la 240.000 de copii şi că în 1990 populaţia infantilă a României era de 5,3 milioane de copii, iar în 2013 am ajuns la 3,7milioane de copii), o să vedeţi că fiecare copil devine esenţial pentru România, ca acest stat şi acest popor să îşi continue existența”, a spus Bogdan Simion.

În final, el a atras atenţia asupra faptului că în mediul rural lipsesc, în cele mai multe cazuri, serviciile sociale, iar cele care există sunt net inferioare celor din zona urbană, precizând că trebuie făcut un efort foarte mare ca această calitate a serviciilor măcar să fie egalizată între zonele rural şi urban.

Last modified on Wednesday, 21 January 2015 16:13

Informations