Simona-Ileana Comănescu

Simona-Ileana Comănescu este absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Litere, Secţia Română-Franceză, având diploma de licenţă în filologie cu competenţe practice în psihologie infantilă şi pedagogie. A intrat în echipa SERA ROMÂNIA în anul 1997, ca responsabil de tratamente medicale pentru aproximativ 1.200 de copii români bolnavi, 125 dintre ei beneficiind de tratamente medicale în Franţa.  

În prezent deţine funcţia de Coordonator Proiect COPII/SERA.

Din 1997 până în prezent s-a implicat în mai multe proiecte:

- proiecte individuale axate pe intervenţii specifice realizate în România, Franţa şi Germania pentru 1.200 de copii bolnavi, abandonaţi şi cu handicap

- proiectul de reformă legislativă în domeniul protecţiei copilului, derulat în colaborare cu Guvernul României

- proiecte de reformă instituţională în România.

De asemenea, în anul 2004 a participat alături de reprezentanţii CARE France la evaluarea situaţiei copiilor instituţionalizaţi în Republica Moldova.       

Din toată activitatea sa, cel mai mult a impresionat-o cazul unui copil orb, instituţionalizat.

“Ce m-a impresionat cel mai mult: Cimitirul de la Ungureni, în care sunt îngropaţi copiii decimaţi la căminul spital din localitate; Hendre Pavel Samuel, orfanul orb care şi-a distrus ochii bătându-se cu pumnii peste faţă până la pierderea definitivă a vederii, copil pe care l-am adus în Bucureşti în 1999 pentru a-i schimba viaţa, după ce fusese torturat în lagărul de la Ungureni. Sami avea atunci 12 ani. L-am însoţit în Franţa pentru operaţie la Spitalul Nekcer Enfants Malades din Paris, în anul 2000. Era prea târziu.... Sami era condamnat la întuneric! În ciuda strădaniei şi a competenţei Profesorului Duffier, care l-a operat, oftalmolog de renume mondial, intervenţia chirurgicală nu i-a redat vederea pierdută la Ungureni. S-a stins din viaţă opt ani mai târziu, liniştit şi fără suferinţă, cu fața frumoasă şi senină. Avea 20 de ani când ne-a părăsit pentru totdeauna, acest copil a cărui privire nu am întâlnit-o niciodată, dar pe care am resimţit-o din străfundul sufletului său chinuit”.

Simona-Ileana Comănescu a rămas în toți acești ani la SERA ROMÂNIA din nevoia de a-i ajuta pe micuţii bolnavi şi abandonaţi şi crede că adopţia internaţională este una dintre cele mai acute probleme ale actualului sistem de protecție socială, sistem care în ultimii 15 ani a avut parte de o veritabilă ”Schimbare la Faţă”, la care SERA ROMÂNIA a avut un rol determinant.

Informations