Rapoarte de activitate

Written by Oana on . Posted in Blog

Fundația SERA România, dedicată susținerii copiilor aflați în dificultate, și-a consolidat reputația ca una dintre organizațiile importante din România care luptă pentru drepturile și bunăstarea copiilor. În rapoartele sale de activitate, SERA România oferă o privire detaliată asupra inițiativelor implementate și a rezultatelor obținute pentru a îmbunătăți viața copiilor abandonați, orfani sau care trăiesc în condiții de sărăcie extremă.

Obiectivul central al SERA România, conform rapoartelor anuale, este dezvoltarea și organizarea unor programe și infrastructuri de sprijin pentru copiii vulnerabili. Prin aceste activități, fundația contribuie la integrarea socială și la crearea unor șanse reale de dezvoltare pentru tinerii defavorizați. Activitățile sale includ oferirea de suport medical, psihologic și educațional, dar și colaborarea cu autoritățile locale pentru a îmbunătăți legislația și accesul la servicii esențiale pentru acești copii.

Aceste rapoarte sunt esențiale nu doar pentru transparență, dar și pentru mobilizarea de noi fonduri și sprijin de la partenerii din sectorul public și privat, promovând, astfel, impactul pozitiv pe care SERA România îl are în comunități și în viața copiilor în nevoie.

Raport activitate 2019

Abandonul lasa traume pe viata

Written by Bogdan Simion on . Posted in Blog

Abandonul copilului produce un efect dezastruos asupra familiei si asupra copilului, cu efecte negative asupra lui atat in viata imediata, cat si in dezvoltarea sa ulterioara. Atunci cand familia abandoneaza copilul, parintii acestuia renunta la una din cele mai puternice legaturi umane si la una din responsabilitatile fundamentale ale acestora. Sa renunti la copil inseamna sa renunti la a fi mama sau tata.

Comportamentele parentale sunt adanc inscrise in codul genetic al mamiferelor, familie din care facem parte neconditionat. Abandonul puiului, in special de catre mama, in lumea mamiferelor este un comportament anormal. Odata cu momentul abandonului, copilul va incepe o evolutie pe o spirala negativa care ii va afecta toate sistemele fundamentale: de supravietuire, de aparare, sistemele cerebrale superioare, sistemele de intelegere si de integrare a mediului inconjurator.

Efectele negative vor fi mai evidente sau nu, in functie de propria rezilienta si adaptabilitate. Toata experienta sa sociala ulterioara abandonului va fi influentata de acest moment al existentei – abandonul. Lipsa unui model familial va face ca viitorul adult sa nu stie, eventual, sa isi intemeieze o familie.

Faceti un exercitiu practic de experienta personala. Incercati sa va inchipuiti cate din gandurile, activitatile, comportamentele sau proiectiile pe care le traiti in fiecare moment nu au o legatura mai clara sau mai vaga cu familia.

Veti descoperi ca sunt putine momentele din viata in care nu apartinem unei familii. Ca atare, lipsa acesteia din experienta noastra personala ne-ar handicapa de mai mult de 90% din comportamentul nostru de animal social. 

Despre limitele contenționării copiilor

Written by Bogdan Simion on . Posted in Blog

Cazul copiilor legați de pat la Spitalul Județean Buzău a deschis o dezbatere intensă în mass media în ultima vreme și pe bună dreptate.

Lăsând la o parte drepturile copilului, lăsând la o parte definiţia abuzului, lăsând la o parte comportamentul uman, reglementările în vigoare sunt seci, explicative şi acuzatoare pentru echipa de profesionişti în sănătate care au hotărât să trateze astfel nişte copii pacienţi.

Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 372 din 2006 referitor la Normele metodologice de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice (Legea nr. 478/2002) detaliază la articolele 20 şi 21 cum se face contenţionarea pacientului.

În primul rând, contenţionarea se face numai dacă aplicarea celor mai puţin restrictive tehnici a fost neadecvată sau insuficientă pentru a preveni orice lovire sau vătămare. Nimeni din cei care au dat explicaţii din cadrul spitalului nu a afirmat că aceste tehnici au fost încercate.

În al doilea rând, contenţionarea, printre altele, nu poate fi folosită ca mijloc de a suplini lipsa de personal ori de tratament. Iată că acest articol de regulament demolează orice fel de argument conform căruia legarea copiilor s-a făcut din cauza lipsei de personal.

În al treilea rând, reprezentantul legal al copilului, în acest caz DGASPC Buzău, trebuie informat cu privire la dispunerea măsurii de contenţionare. Din câte am auzit Direcţia nu a fost informată de luarea acestei măsuri.

În al patrulea rând, contenţionarea trebuie făcută în baza unei dispoziţii scrise a medicului, medicul trebuie să descrie cauzele care au dus la luarea acestei măsuri, ora la care s-a luat măsura.

În al cinciclea rând, contenţionarea nu poate dura mai mult de patru ore. În plus, contenţionarea se menţionează în foaia de observaţie.

În al şaselea rând, contenţionarea şi toate măsurile luate trebuie notate în Registrul măsurilor de contenţionare şi izolare aplicate pacienţilor, registru care se păstreaza în condiţii de confidenţialitate.

Însa cea mai interesanta prevedere, care acuză cel mai mult, este cea conform căreia pe tot timpul contenţionării pacientul trebuie monitorizat pentru a observa dacă nevoile sale fizice, de confort şi siguranţă sunt îndeplinite. O evaluare a condiţiilor pacientului trebuie realizată la cel târziu o dată la 30 de minute, la cererea medicului. Iar fiecare evaluare trebuie notată în foaia de observaţie.

Ca de obicei în România, o măsură, care eventual ar trebui să fie bună, este transformată în ceva ce produce mai multe probleme şi neajunsuri. Contenţionarea ar trebui să fie o măsura de apărare a pacientului faţă de propriile reacţii de necontrolat. La noi însă este o practică de abandonare a acestuia în condiţii inumane şi degradante.


Informations