Mamă a patru copii, consiliată de SERA ROMÂNIA să prevină alte sarcini nedorite, după 20 de avorturi

V.E. avorturi multipleV.E. are 45 de ani, este din județul Hunedoara, orașul Orăștie și provine dintr-o familie legal constituită. Ea mai are încă o soră, mai mică. V.E. nu a avut o copilărie prea fericită: mereu a simțit că mama sa o iubea mai mult pe sora ei, ea având parte deseori de bătăi nemeritate din partea mamei. Acest lucru se întâmpla mai ales pentru că mama ei consuma alcool și, oricât se străduia V.E. să-i intre în voie, prin diverse treburi casnice, mama nu era niciodată mulțumită, catalogând-o drept “prăpădită”.

În ceea ce privește partea materială, V.E. și sora ei nu au dus totuși lipsă de nimic, părinții fiind angajați și câștigând suficient la acea vreme.

A urmat cursurile școlii generale, până în clasa a VIII-a, și a început chiar și clasa a IX-a, mergând la școală până în ultimul trimestru, când s-a hotărât să se mărite pentru a scăpa de acuzele și bătăile din partea mamei ei.

Pe V.G., viitorul ei soț, l-a cunoscut la discotecă și, în ciuda faptului că părinții nu au fost de acord cu această căsătorie timpurie, cei doi nu se mai despart, căsătorindu-se în 1985.

În primele trei luni, au locuit împreună cu părinții ei, apoi, din cauza neînțelegerilor, s-au mutat cu chirie într-un cămin, unde au stat timp de șapte ani.

La scurt timp după ce s-au căsătorit, aproximativ cinci luni, tatăl beneficiarei a murit, iar mama ei s-a recăsătorit, apoi a vândut apartamentul în care locuiau și a cumpărat o garsonieră pentru fata mai mică și un apartament cu două camere pentru V.E. .

Beneficiara a lucrat în decursul anilor în mai multe locuri, în diferite domenii: într-o fabrică de lemne, în confecții, tâmplărie, marochinărie, iar în prezent beneficiază de ajutorul de șomaj, din care abia supraviețuiește. Soțul ei este pensionat pe caz de boală (după un atac cerebral și două preinfarcturi), pensia sa fiind foarte mică, de 320 de lei. Acesta a urmat cursuri de recalificare (tâmplar și lucrător comercial), pentru că a vrut să se reangajeze, dar nu a reușit până acum.Sotul V.E.

Din căsătoria lor au rezultat cinci copii, din care doar primii 4 trăiesc: al 5-lea a murit la trei zile după naștere, cu toate că sarcina a decurs fără probleme pe durata celor nouă luni.

În timpul căsniciei celor doi, au existat, pe o anumită perioadă, certuri și acte de violență față de soție și copii, din cauza consumului de alcool, însă acum relația lor este una bună, lipsită de agresiune.

Din cauza neajunsurilor și a neînțelegerilor cu soțul ei, doamna V.E. a recurs la 16 întreruperi de sarcină voluntare, la care se mai adaugă alte 4 avorturi spontane.

Însă problemele ei nu se opresc aici. Apartamentul pe care beneficiara l-a primit de la mama ei a fost girat pentru un prieten, care nu a plătit datoriile către bancă, ca atare l-au pierdut și familia a fost nevoită să se mute cu chirie într-un cămin de fete, unde au locuit timp de șapte ani. Acest imobil a fost apoi cumpărat, ei fiind nevoiți să părăsească locuința.

Nemaiputând plăti o altă chirie, au trăit timp de șapte luni într-un cort de armată.

Datorită unei conjuncturi fericite și bunăvoinței Preotului Bisericii Catolice din oraș, acesta le-a locuinta V.E.putut oferi o locuință în cimitir. În schimbul acestui avantaj, ei se ocupă, în ultimii 12 ani, de întreținerea cimitirului. 

Copilul cel mare este căsătorit și plecat în Spania, iar ceilalți trei sunt încă minori și, ca atare, locuiesc împreună cu părinții.

În luna februarie 2013, dna V.E. a fost vizitată de echipa SERA ROMÂNIA care se ocupă de programul de prevenire a sarcinii nedorite, prilej cu care a fost consiliată pentru a folosi o metodă contraceptivă. Cu toate că a făcut un număr atât de mare de avorturi, 20 în total, cu tot cu cele spontane, beneficiara nu folosea nicio metodă contraceptivă.

În urma consilierii făcute de echipa SERA ROMÂNIA și de medicul specialist, dna V.E. a fost de acord să folosească pastile contraceptive. Materialele contraceptive îi sunt asigurate lunar de către membrii echipei de prevenire a sarcinii nedorite.

Informations