Eugenia Sgubeanu

Eugenia Sgubeanu a absolvit studii superioare tehnice, dar începând din anul 1990 s-a dedicat domeniului social/umanitar, lucrând în diferite asociaţii şi programe Phare.

”Experienţa” SERA ROMÂNIA a început în urmă cu mai bine de 15 ani, în 1997, printr-un program Phare, ulterior fiind angajată în cadrul Fundaţiei, ca director de programe.

În prezent, Eugenia Sgubeanu este asistent director, însă de-a lungul timpului a fost parte din programele gândite şi implementate de SERA ROMÂNIA, de la dezvoltarea Serviciilor Sociale – actualele Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi până la Programul de hrană acordat de CEB sau programe derulate cu sprijinul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

După 15 ani în care a susţinut misiunea SERA ROMÂNIA şi a contribuit la îndeplinirea ei, nu poate menţiona un singur caz care a marcat-o, precizând că fiecare caz în care Fundaţia a intervenit a fost consecinţa unei drame.

”Mă motivează provocările întâmpinate în urma acţiunilor, de multe ori de «pionierat» atunci când este vorba despre protecţie alternativă, faptul că SERA ROMÂNIA caută şi pune în aplicare soluţii durabile la probleme vechi, aducând îmbunătăţiri notabile atât la nivelul beneficiarilor, cât şi al întregii comunităţi”. Acesta este motivul pentru care, de 15 ani, a rămas în echipa SERA ROMÂNIA.

Despre sistemul de protecţie socială spune că a suferit multiple schimbări, la care SERA ROMÂNIA a luat parte în mod direct, practic, intervenind în sprijinul autorităţilor centrale şi locale prin implementarea de măsuri active, crearea de structuri alternative de protecţie socială (de genul Căsuţelor de Tip Familial, reducând astfel capacitatea instituţiilor şi umanizarea condiţiilor de viaţă), susţinerea financiară a reţelelor de Asistenţi Maternali Profesionişti, dar şi prin formarea lor profesională.

Cea mai mare problemă a sistemului de protecţie socială?

”Situaţia tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, fie la împlinirea vârstei majoratului, fie la terminarea studiilor. Aceşti tineri au slabe şanse de integrare socio-profesională din cauza lipsei studiilor / experienţei sau din cauza lipsei unui domiciliu”, conchide Eugenia Sgubeanu.